Visoke grede

Med našimi izdelki so tudi visoke grede. Izdelujemo jih iz slovenskega lesa smreke in bora ali po želji. Pri izdelavi smo razmišljali predvsem o vzdržljivosti lesa in o praktični uporabnosti visoke grede. Za vzdržljivost in trajnost lesa ,visoke grede impregniramo s potapljanjem za 24 ur v raztopino silvanolin, ki ima eko certifikat. Druga zaščita je gumbasta folija z notranje strani visoke grede, ki preprečuje stik prsti z lesom in omogoča zračenje lesa. Pritrjena je dovolj močno, da jo prst, ki se v gredi poseda , ne strga. In tretja zaščita visoke grede je odkapna deska na vrhnjem robu visoke grede. Z odkapno desko, ki ima spodaj dve zarezi dosežemo, da ob deževju voda ne zamaka po stranicah in s tem se les zaščiti.

Pri uporabnosti visoke grede smo pa razmišljali o višini in o praktičnem sestavljanju in razstavljanju visoke grede. S tem je povezana tudi premakljivost in prevoz visoke grede. Pri višini smo ugotovili, da je neka univerzalna višina 80 cm. In ker imamo širino visoke grede 1m preprečimo sklanjanjanje nad visoko gredo, za kar nam bo hrbtenica še kako hvaležna. Za sestavljanje in razstavljanje pa smo naredili tako, da je vsaka stranica visoke grede samostojna in označena. Zato so lahke za prevažanje ali prestavljanje. Kasneje, ko je pa potreba za obnovo vsebine visoke grede, ali če želimo visoko gredo prestaviti, ožjo stranico samo odstranimo, ker visoka greda je v sredini prečno povezana, da ne gre narazen ali da ne naredi trebuha.

Prednosti visokih gred smo predstavili v stokovnem članku, ki ga lahko ptreberete na povezavi: Moj Mojster

Visoke grede z bakrenim robom spodaj so odlična zaščita proti polžem.

Visoke tople grede

Naše visoke grede

Vse naše visoke grede so izdelane iz slovenskega lesa. Stranice so znotraj zaščitene z gumbasto folijo, ki omogoča zračenje lesa in prepričuje stik prsti z lesom.

Na vrhu so zaščitene z odkapno desko, ki preprečuje dežju, da bi zamakal z vrha po stranicah. Les je zaščiten z naravnim oljem na osnovi lanenega olja in macesnovih smol. Naše vrtnarjenje tako naredimo ekološko in kar je najpomembnejše imamo BIO pridelke.

Visoka greda ZALA

Velikost: 195 cm x 95 cm x 80 cm

Visoka greda ZALA je rustikalne obdelave in zgleda. Stranice so samostojne in enostavno sestavljene z nerjavečimi (inox) vijaki v vogalih.

Z dodatno povezavo v sredini dosežemo kompaktnost, da se stranice ne upognejo.

Visoka greda MALA ZALA

Velikost: 130 cm x 80 cm x 80 cm

Visoka greda MALA ZALA je izdelana za vse, ki imajo stisko s prostorom ali si želijo manjšega vrtička.

JE pomanjšana verzija ZALE in izdelana na popolnoma enak način.

Visoka greda JERCA

Velikost: 140 cm x 80 cm

Je šesterokotne oblike in vse stranice so samostojne in med seboj sestavljene s tečaji. Tako lahko stranice poljubno dodajamo ali odvzemamo in s tem spreminjamo obliko in velikost.

Visoka greda META

Velikost: 195 cm x 95 cm x 80 cm

Visoka greda META je moderno zasnovana in odlično ustreza tudi bolj urbanemu okolju.

Visoka topla greda META

Velikost: 195 cm x 95 cm x 80 cm

Visoko gredo META smo nadgradili s plastično streho. V njej lahko že zgodaj spomladi zasejete prve vrtnine in tako prehitite naravo. Zaradi dobre izolacije spodaj in okoli, zemlja ne bo pomrznila.

Visoka greda TERASA

Velikost: 195 cm x 95 cm x 80 cm

Cenik visokih gred

 Cena brez DDVCena z DDV
Zala 290,00353,80
mala Zala 250,00305,00
Jerca 250,00€305,00
Meta450,00549,00
Nadgradnja  za Meto, Zalo 290,00353,80
Terasa250,00305,00

 

Kako napolnimo visoko gredo?

Visoka greda je zanimiva in enostavna rešitev za marsikoga. Moramo pa jo sestaviti smiselno, da nam najbolje koristi.
Najprej naredimo 25 – 30 cm drenažne plasti, da preko nje odteka voda. Drenaža so lahko veje, smrečje, koruznica ali odpadni les, skratka material , ki bo počasi razpadal. Če imamo travno rušo, jo obrnjeno položimo na drenažno plast. Če te možnosti nimamo, naložimo plast komposta , gnoja ali zemlje. Dodamo pokošeno travo,listje in slamo .Uporabimo kar pač imamo pri roki. Vse to lahko tudi premešamo. Na vrhu rabimo še 20 cm za rodovitno zemljo,da posadimo vrtnine.
Preko zime gredo prekrijemo s smrečjem, slamo ali suhim listjem. Če jo pokrijemo s folijo ali dokupimo nadgradnjo z aluminijastim okvirjem z lexsanom lahko naredimo toplo gredo.

P.S.
Priporočljivo je,da dno visoke grede prekrijemo z debelim kamnom ali založimo z opeko,da se zavarujemo pred zajedavci ( miši,podgane,voluharji…).
Debele kamne in grob pesek lahko uporabimo tudi kot drenažo,če nimamo drugih naravnih materialov (veje,smrečje, koruznica,odpadni les… ).

Zgodovina visokih gred

Visoke grede so že pred tisočletij uporabljali na Kitajskem in Japonskem, kasneje pa so jo začeli uporabljati tudi drugod po svetu, saj so ugotovili, da z manj truda pridelajo več. V zadnjem času, pa je ta metoda vrtnarjenja priljubljena tudi pri nas in za visoke grede se odloči čedalje več ljudi.